STYRING: Kvinner styrer like godt som menn, men fungerer ofte dårligere som rettende moment på ripa på grunn av lavere vekt.

Grip roret, kjerring!

Seilferien blir bedre om alle om bord får ta del i oppgavene.

Publisert Sist oppdatert

For noen år siden arrangerte Redningsselskapet kurset «Grip roret, kjerring» for å inkludere flere kvinner i båtlivet. Engasjer og inkluder alle, da blir sommerferien i seilbåt hyggeligere og morsommere. Mye av seilgleden ligger i engasjementet. I denne utgaven skriver vi om feil som nybegynnere gjør, men den største feilen de erfarne gjør, er å ikke engasjere mannskapet, fordi de mener at de gjør tingene best selv.

Denne holdningen ser du også på regattabanen. Ferske seilere sitter på ripa som daukjøtt, og opplever regattaseiling som relativt uinteressant. Dette er en av grunnene til at det er vanskelig å få med mannskap, og at stadig flere regattaseilere velger shorthandedseiling.

Slik er det også med turseiling. Kone og barn vil ofte helst være i havn, og synes det er kjedelig å seile. Seilferien blir en interessekonflikt i stedet for et fellesprosjekt hvor alle deltar.

Skrekkeksempelet er menn bak store ratt som beordrer kona frem på dekk for å hoppe i land på et glatt svaberg med fortøyningstrossa i hånden, gjerne med en høyrøstet kommando om å hoppe.

I regatta ser vi ofte at jenter bli plassert på ripa, mens gutta står bak rattet, eller trimmer seil, selv om vektfordelingen opplagt ville vært bedre om rollene var byttet. Det er kanskje vanskelig å se det komiske i situasjonen, siden det alltid har vært slikt.

For noen år siden ble jeg lettere irritert over min lille datter som aldri fikk til fenderknuten når vi nærmet oss land. Jeg bestemte meg for å bytte roller, slik at hun sto til rors, og jeg knyttet fenderne. 11 åringen manøvrerte seilbåten inn til kai som en mester, og syntes det var mye morsommere enn å knyte halvstikk rundt rekkewiren.

Forsøk i sommer å se situasjonen i din båt fra avstand. Hvordan kan vi snu om på rollene for å engasjere alle. Læringsprosessen og mestringsfølelsen er en del av gleden i å seile, og i seiling blir man aldri utlært.

SEILmagasinet opplever en stor vekst av kvinner som vil seile og ser at seiling har mange av de kvalitetene jenter setter pris på. Å få en opplevelse av naturen, finne stillheten og roen, og selvfølgelig interessante Instagram motiver.

Om du skal selge inn seiling til hele familien, så start turen med nattbris i hekken, og server din kone, som selvfølgelig styrer, varm kaffe i det solen kryper opp i horisonten.

I dette bladet har vi en større sak om feil ferske båtfolk gjør. Vi har også en sak om havnemanøvrering, og hvordan bruke spring til og fra kai. Du kan også lese om hvorfor det kan være vrient å få kontroll på båten når motoren settes i revers, og kanskje lære å bakke bedre.

Når hele mannskapet lærer å mestre båten, blir livet ombord både hyggeligere og tryggere. God sommerseilas!