Vinden gir oss kraften

IDYLL: Tonnevis av plast skylles opp langs vår idylliske kyst, her Helgeland.

I sommer seilte vi på Helgelands-kysten. Der seilte vi mellom steile øyer, flate holmer og inn fjorder som skjærer rett inn i fjellheimen dekket av isbreer. Vi klatret opp på snaufjellet på Rødøyløva og så Svartisen i øst og Træna i vest. Vi seilte inn Holandsfjorden, tok på oss turskoene og vandret opp til den stålblå isen.

I fjor reiste mange nordmenn på tur til Lofoten. I år var Helgelandskysten og Nordvestlandet populære reisemål. Mange spør seg om interessen for Norges-ferie vil bestå når koronapandemien avtar. Vi tror det.

Våre berømte fjorder og fjell er som skapt for aktiv ferie. Langs store deler av kysten kan man kombinere båttur og fjelltur. Toppene ligger tett langs fjordene og på de alpine øyene i nord. Her er det kort vei fra båten til fjellet.

Det finnes ingen bedre måte å utforske landet på enn fra seilbåt. Vi leide båt i Bodø i sommer. Det finnes flere tjenester nå hvor man kan leie private båter på internett. Drømmen for mange er nok å seile langs hele kysten i egen båt, men da må man ha god tid, og privat leie blir alternativet for oss med knappe ferier.

Mens vi koste oss på seiltur i vakker natur, la FN frem en dyster klimarapport. Raskere global oppvarming enn tidligere antatt gir mer ekstremvær og større miljøutfordringer. Vi må redusere forbrenning av kull, olje og gass for å få ned drivhuseffekten. Selv om norske CO2-utslipp kun utgjør halvannen promille av globale utslipp, må alle bidra til å snu utviklingen. Det vil kreve endringer i livsstilen vår til mindre forbruk, mindre utslipp og mindre avfall.

På Helgelandskysten fikk vi flere bevis på det. Vi var med å plukke plast i fjæra med organisasjonen «In the same boat». I løpet av et par timer hadde vi samlet 317 kilo på vesle Islandsøya ved Vega. Organisasjonen har de siste årene plukket tonnevis med søppel langs kysten.

Vi må ta vare på naturen vår. Og vi må fase ut fossil forbrenning. Da er seiling en glimrende fritidsaktivitet. Vinden gir oss kraften vi trenger, og det er mye mer effektivt å fange den i seilene enn med vindmøller som skal tappe strøm over på batterier.

Hvorfor maser alle nå om elbåter? Vi har jo seilbåter.

Vi gleder oss til å oppdage mer av Norge for seil.

Ole Henrik Nissen-Lie