STATSRAAD LEHMKUHL

STOR: «Statsraad Lehmkuhl» er Norges største seilskip.
STOR: «Statsraad Lehmkuhl» er Norges største seilskip.

Bli seilskipsseiler sammen med NRK

NRKs årlige sommersending skjer i år med seilskipet « Statsraad Lehmkuhl». Nå søker NRK etter medseilere i alle aldre til toktet langs kysten.

Publisert

Det er blitt en tradisjon hos NRK med sommersendinger og sakte-TV, og i år vil bergensernes stolte seilskip, 107 år gamle « Statsraad Lehmkuhl», spille hovedrollen i årets sommersending. I perioden fra 6. juli til 15. august skal seilskipet seile fra Nordkapp til Arendal – inklusive en tur over Nordsjøen til Lerwick på Shetland. Og det blir sending minutt for minutt i god sakte-TV-ånd.

Foruten skipets faste mannskap og NRKs TV-personell, skal det være med et knippe medseilere som vil inngå som en del av mannskapet med enkle arbeidsoppgaver.

Du bør ha interesse for seiling

«De utvalgte vil få opplæring av Statsraadens profesjonelle mannskap og trenger derfor ikke ha erfaring fra før, men en viss interesse for sjømannskap og seiling bør være på plass.

Søkere bør også kunne være med flere uker i strekk, aller helst gjennom hele seilasen.

Typiske arbeidsoppgaver vil være å stå utkikk, sette seil og hjelpe til med navigasjon. De som tør, kan også få klatre i riggen», skriver NRK på sine nettsider.

– Vi håper å få med oss en god miks av folk fra hele landet, unge og gamle, sier prosjektleder Thomas Hellum.

ENKLE OPPGAVER: Under hele Tall Ships Races i Bergen vil «Statsraad Lehmkuhl» være åstedet for dagens sjanti der en rekke kjente artister har lagd sin tolkning av en sjanti.
ENKLE OPPGAVER: Under hele Tall Ships Races i Bergen vil «Statsraad Lehmkuhl» være åstedet for dagens sjanti der en rekke kjente artister har lagd sin tolkning av en sjanti.

Foruten personlige fakta, ønsker NRK i søknaden din å vite hvorfor du har lyst til å seile med «Statsraad Lehmkuhl». De vil at du skal beskrive deg selv og hva slags erfaring du har fra sjø og land. Dessuten vil NRK gjerne vite om det er spesielle strekk langs kysten du har et forhold til.

Dersom du blir en av de utvalgte, dekker NRK toktet, kosten og den hengekøya på banjeren som du skal sove i.

29 havner skal besøkes

Ialt skal toktet besøke 29 havner. Starten foregår fra Nordkapp og første stoppested blir fiskeværet Havøysund på Havøy i Troms og Finnmark 6. juli. Deretter går toktet i etapper langs kysten til Selsøyvik I Nordland. Derifra stikker Statsraaden til havs og får ikke landkjenning igjen før i Bessaker i Trøndelag. Fra Askvoll litt sør for Florø settes kursen vestover til Shetland med et døgns landligge i Lerwick 30. juli. Fra Kleppestø der skipet får landkjenning etter Shatland-overfarten, fortsetter turen rundt hele Sør-Norge, helt inn til Vollen i Asker, før den avsluttes med besøk i Skjærhalden og så til slutt Bratteklev ved Arendal.

Koronaen vil sette sitt preg på toktet

Toktet går utenom alle de store byene, og det blir ingen store TV-show i besøkshavnene.

– Også i år ligger det an til å bli en annerledes sommer, hvor krav til avstand gjør at det neppe vil være tilrådelig å samles i store flokker. Derfor legger «Sommerskuta» ikke opp til kveldssendinger med folkeliv og store ansamlinger på kaiene.

I stedet ønsker prosjektleder Thomas Hellum at publikum langs kysten stiller seg opp og vinker til Statsraaden underveis.

– Vi blir glade om folk kan vinke til oss fra der de er. Fra nes, holmer og fra egne båter, sier han.

Mens du – om du ønsker og blir plukket ut – kan være med på hele toktet om bord i «Statrsraad Lehmkuhl og få se hele Norges kyst og oppleve på nært hold hvordan et hektisk TV-mannskap arbeider.