Andreas B. Heide leder ekspedisjonen Arctic Sense 2021.

«Barba» til Antarktis

Marinbiolog og tidligere dykker i marinen, Andreas B. Heide, leder en ny ekspedisjon for å undersøke økosystemet i Arktis.

Publisert Sist oppdatert

1.juni 2021 seiler skipet "Barba" fra Stavanger for å tilbakelegge 4800 kilometer fordelt på seks måneder. Forskningsekspedisjonen går til Svalbard og Jan Mayen og heter Arctic Sense 2021.

Heide og teamet hans har ledet marint naturvern og arktisk forskning siden "Barba"-programmet ble startet for over ti år siden, med et særlig fokus på studiet av hvalbestander i Arktis og målinger av hvordan havet påvirkes av plastsøppel og global oppvarming. Under tidligere ekspedisjoner har de seilt til blant annet Grønland, Jan Mayen, Svalbard og Island.

Ekspedisjonens mål

«Den nye Arctic Sense-reisen har tre mål – forskning, identifisering av hvaler og utdanning av barn og unge – og blir delt inn i fire kapitler, inkludert norskekysten, sommer på Svalbard, en tur til Jan Mayen og den siste seilasen til London», sier Heide.

"Barba" skal studere majestetiske pattedyr og bidra til å bevare miljøene vi elsker å seile i.
B&G har utstyrt Barba med alt skipet trenger av elektronikk.
"Barba"-programmet ble startet for ti år siden og studerer hvalbestander i Arktis, samt hvordan havet påvirkes av plastsøppel og global oppvarming.

De stårbare økosystemene

"Barba" er en ombygd 37-fots Jeanneau Sun Fast som Heide har brukt siden 2012. Barba fungerer som en stille og lite forstyrrende plattform når besetningen skal studere hvaler, og de kommer nært på dyrelivet samtidig som de forstyrrer naturen minst mulig.

B&G, verdens ledende produsent av elektronikk for seiling, har utstyrt Barba med alt som trengs. Simon Conder, global merkevaresjef for B&G forteller: «Andreas' historier om de sårbare økosystemene våre og majestetiske pattedyr, som arktiske hvaler, gir oss en bedre forståelse av hva som skjer i miljøene vi elsker å seile i, og hva vi kan gjøre for å bevare dem for fremtidige generasjoner.»

Besetningen skal bruke den første måneden på å seile nordover. Juli og august skal de tilbringe på Svalbard, der de blant annet skal seile rundt hele øygruppen, før de drar til den lille øyen Jan Mayen, som ikke har noen fastboende. Reisen avsluttes i London sent på høsten.

Følg ekspedisjonen på www.barba.no.