Færderseilasen 2019

2018: Det blir sol og vind fra sør i år som i 2018, men ikke like varmt.

En tålmodighetsprøve mot Færder

Færderseilasen ser ut til å bli det motsatte av Skagen Race, hvor heftig vind ble utfordringen. 

Publisert Sist oppdatert
GÅSUNGENE: Yr melder om mer vind enn det det er, men det kan komme med noen byger.

Starten på Færderseilasen har alt gått for TurGlede, den nest største klassen. I tet ligger Bavariaen «Charlotte Sometimes» som har brukt en time fra Nakkholmen til Nesodden. Farten på feltet ligger mellom 1-3 knop. Det er raskeren enn kl 07.15 hvor noen av båtene lå helt stille. Fjorden er stedvis helt blank, og solen skinner gjennom skydekket på enkelste steder. 

Vindmålere rundt i Indre Oslofjord melder 1-2 knops vind fra nordøst.

Sol og medstrøm

Det blir ikke mye vind, men det blir ikke mye regn heller. Færderseilasen blir et spill om å utnytte den lille vinden som er, og utnytte strømmens muligheter. Det kommer til å bli tett med båter i Indre Oslofjord.

Vinden snur mot sør

Det skjer noe midt på dagen i dag. Da snur det svake østlige trekket over mot sør og skyene forsvinner i følge Windfinder, som mener det kan komme et behaglig trekk fra sør på 3-4 m/s.

Yr mener også at vinden vil dreie mot sør, men senere. Her meldes det om nærmest vindstille inntill i kveld hvor vinden dreier mot sør, i 3 m/s styrke. 

Dytt i rumpa

Yr melder om en svak strøm ut fjorden i hele dag, som øker når tidevannet snur like over kl 15.00 i Oslobassenget. Strømmen blir sterkest i Drøbaksund som gjerne blir en parkeringsplass når vannet renner innover. 

Redningen kommer, men sent

Ute i fjorden er det lette vinder fra sør, helt til solen kommer opp lørdag morgen. Da har vinden dreiet mot nord, og øker til 6-7 m/s utover formiddagen. For mange vil årets Færderseilas bli en tålmodighetsprøve som vil bli reddet av nordavinden lørdag morgen. Det blir en langdryg regatta, men både i dag og i morgen blir det en smak av sommer. Da finnes det ikke noe bedre sted å være enn å gli behaglig avgårde med seilene oppe. 

 

FÆRDER: Prognoser for Færder på Windfinder. Mange vil nok runde Færder i nordavind.