Konstruktøren Jan Herman Linge havnet i morddrama etter seier i Travemünde
Konstruktøren Jan Herman Linge havnet i morddrama etter seier i Travemünde

Mordet i Travemünde

Norske Solingseilere havnet midt i drapssak.

Publisert Sist oppdatert

Etter at den norske Solingen i 1967 hadde vunnet det internasjonale seilforbundets kvalifiserings regatta om plass i den olympiske regatta i 1972, ble seilerne ufrivillig trukket inn i en mordsak på hotelle de bodde.

Det norske mannskapet som bestod av konstruktøren Jan Herman Linge, Svein Olsen og Per Spilling delte rom på hotellet. De ble vekket tidlig morgenen etter avslutningsfesten av desperate skrik utenfor døren. Svein Olsen var først ute på gangen og ble møtt av et forferdelig syn. En kvinne de kjente igjen fra hotellets betjening lå på gulvet med blod sprutende i alle retninger. Olsen fikk varslet omgående og hjalp selv til med å få bragt kvinnen i seng. Han oppdaget at det ene brystet var kuttet bort, trolig med øks. Til tross for alle redningsforsøk, sto livet ikke til å redde, og Svein Olsen som hadde vært sentral i redningsaksjonen ble politiets hovedvitne.

Kvinnen, som de hadde hilst på kvelden før da hun støvsuget i korridoren, hadde åpenbart blitt intim med en av hotellets gjester på naborommet til Linge & co. Dessverre var hun også forlovet med hotellets kokk som hadde tatt den største kjøkkenkniven og tatt affære. Etterpå forsøkte han å ta sitt eget liv.

De tre norske seilerne ble tatt med til avhør, men det var Svein Olsen som hadde sett det meste og som derved ble hovedvitne i saken. En tysk avis skrev dagen etter om mordet og om norske seilere som hadde stått og sett på uten å foreta seg noe. Dette var ikke korrekt og ble heldigvis korrigert senere. Det er imidlertid grunn til å anta at frokosten ikke smakte noe særlig for de tre seilerne.