To glade gutter i regatta og på tur

Emil Kjellesvik og Edvard Aspelund synes at First 31.7 er en perfekt kombinasjon mellom rå regattabåt og turbåt. Her forteller de to seilerne hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

To flotte båter ligger ved siden av hverandre på brygga i seilforeningen. De tilhører Emil og Edvard.

– Hvorfor har dere valgt å seile First 31.7?

– Det er jo verdens beste båt, sier Emil.

– Før vi kjøpte 31.7-en hadde jeg seilt som mannskap på en 36.7 og likte den godt. First .7-serien er en perfekt kombinasjon mellom rå regattabåter og turbåter. 31.7 er stor nok til tur og liten nok til å seile shorthanded uten at den blir uhåndterlig, mener han.

Verdens beste båt

– Båten vår blir mest brukt til regatta, men noen turer om sommeren blir det. Det er uansett fint med turinnredning på de lange regattaene så vi slipper å leie et sted å sove. Det at vi har entypeklasse i Færder’n, Hollænderen og eget klubbmesterskap i Nesodden Høstcup, gjør selvfølgelig også at 31.7 er en veldig kul klasse å seile i. Vi kjøpte båten høsten 2015, rett etter Edvard, forteller Emil.

– Det er jo verdens beste båt, svarer Edvard på sin side.

– Den er rask nok til at det er morsomt rundt bøyene, og liten nok til at den egner seg fint til både shorthanded- og turseiling. Samtidig er den stor nok til at man fint kan seile langt og i mye sjø. Ikke minst er det flott at det er en-typeseiling i de store regattaene, forteller han.

– Dere er ivrige seilere begge to og arge konkurrenter. Hvordan er forholdet dere imellom?

– Det er veldig gøy å kunne seile entype hver onsdag. Det er en stor fordel å ha en lik båt i klubben med samme ambisjonsnivå, mener Emil og Edvard.

Flere høydepunkter

– Vi kan utveksle tips og samarbeide om å få båtene til å gå bedre. Men vi er selvfølgelig også bitre konkurrenter, så primærmålet er alltid å komme i mål før den andre, medgir de.

– Vi pleier å seile mannskap hos hverandre når vi kun stiller med én båt, og fordi det er entype kan vi da også ta med oss den hvasseste seilgarderoben uten at ratingen blir endret. «Fortissimo» har en lett spinnaker som er alfa omega når det blåser lite, mens «Ragnhild» har en genua til tilsvarende forhold.

– Hva har vært årets høydepunkter?

– Det har vært mange i år, men jeg vil trekke frem Helly Hansen Skagen Race og short­handed-NM, sier Emil.

– På grunn av noen taktiske feilvurderinger havnet vi midt på treet på resultatlisten i Skagen Race, men det var en utrolig morsom seilas, synes han.

– Vi hadde flere timer med fart på 8-12 knop og vi merket at vi virkelig behersket båten. Rundt oss så vi båter som broachet og ødela spinnakere, mens vi følte vi hadde full kontroll, forteller Emil.

Shorthanded-NM en opplevelse

– Shorthanded-NM var også en stor opplevelse, selv om vi ikke kom på toppen av resultatlistene. Jeg og mannskapet mitt hadde kun seilt én shorthanded-regatta tidligere, og målet var å ikke komme på sisteplass. Det målet greide vi fint, og vi endte som nummer 16 av 23, sier Emil fornøyd.

– Det var kjempemoro å vinne Hollænderseilasen, spesielt siden det var så tett og jevnt mellom 31.7-båtene fra start til mål, er Edvards mening.

– Men 3. plassen i Nesodden Høstcup var nok høydepunktet, synes han.

– På baneseilasene kjempet vi godt, og vi hadde hele tiden kontakt med teten og følte at det meste fungerte med båtfart og båthåndtering. Noen taktiske feil gjorde vi, men vi satt igjen med en veldig god følelse på slutten av dagen, forteller Edvard.

Jevnt imellom de to

– Hvem er best av dere?

– Her skulle jeg ønske at jeg kunne bruke tallene til min fordel ved å bare nevne at vi har 7-6 i internoppgjøret i høstserien i foreningen. Vi slo også «Ragnhild» overlegent i Færder’n og Skagen Race, sier Emil.

– Men «Ragnhild» har gjort det bedre enn oss i både 31.7-rankingen og sammenlagt i onsdagsregattaene. Jeg synes også at jeg skylder Edvard å nevne at han vant Hollænderen! Det er gøy at vi som regel ligger så tett at en liten feil raskt endrer på rekkefølgen. Dette gjelder også generelt i 31.7-klubben, mener Emil.

– Det er jo noen tall som er vanskelig å komme unna, sier Edvard.

– Jeg er vel over Emil både i vår- og høstserien og 31.7-rankingen for i år, men det ble 7-6 til ham i den interne fighten på onsdagsregattaene. Det er jevnt, og man kan ikke tillate seg feil før man har tapt, mener Edvard.

Skal trene litt mer systematisk

– Hva slags planer har dere for neste år?

– Vi skal satse enda hardere, sier Emil.

– Vi har bestilt nytt storseil og genua, og vi skal bruke vinteren til kursing. Vi har planer om å jobbe sammen for å få båtene til å gå så fort som mulig så vi kan ligge i tet i alle regattaer. Ellers kommer vi til å delta på de samme regattaene som i år, forteller han.

– Vi deltar i de aller fleste regattaene i østlandsområdet. Ser du hekken på en First 31.7 med svarte seil, er det helt sikkert oss!

– Vi skal fortsette som før og seile minst like mange regattaer, utdyper Edvard.

– Vi skal også bruke våren og sommeren til å trene litt mer systematisk med å finne riktig trim, og trene opp nytt mannskap. Vinteren skal gå med til å lage rutiner for båthåndtering med alt fra én til seks personer om bord, avslutter Edvard.