Ikke alle sauer er allrighte dyr

Fair Isle er en liten øy med 60 innbyggere mellom Shetland og Orknøyene. Våre juniorreportere gikk i land for å lage reportasje, og fikk et ublidt møte med det de trodde var en sau.

Publisert Sist oppdatert

11-åringene Olav Strand Idås og Henrich de Vibe Nissen-Lie har vært med å seile fra Stavanger til Shetland og Fair Isle i sommer. Underveis har de laget en videoblogg på Youtube.

På Shetland fikk guttene lære noe om øyas lange og interessante historie. Helt sør på Shetland har det bodd mennesker siden steinalderen, og på Jarlshof fikk vi se utgravninger av hustufter helt tilbake til for 4000 år siden. De første menneskene bodde i runde steinboliger med torvtak, men da vikingene kom ble byggeskikken endret til firkantete langhus.

Krig

På dette Sumburgh Head ble en av verdens første store radarer installert, og fyrvokteren varslet natt til 8.april om et stort antall tyske bombefly på vei over Nordsjøen med kurs for den britiske flåten i Scapa Flow på Orknøyene. Dette ga britene tid til å spre flåten og forberede luftvernartilleriet på stormangrepet. Takket være den årvåkne fyrvokteren på den værharde utposten ble antagelig et europeisk Pearl Harbour unngått.

Klippene rundt fyret Sumburgh Head byr også på et flaksende fugleliv med titusener av sjøfugl blant klippene.

Etter et kort og opplevelsesrikt opphold på Shetland ble kursen satt for Fair Isle. Dette er en liten øy med 60 innbyggere drøye 40 nautiske mil sør for Lerwick, som på klare dager kan sees fra Sumburgh Head.

Stamfar

Vi var heldige og fikk god bør med slør til den grønne lille øya med de høye fugleklippene. Øya var noe mye mer sentral i vikingtiden da båten bandt menneskene sammen rundt Nordsjøen. På en stein nede ved havnen sto det hugget inn ”med logum skal byggja land”.

 Våre juniorreportere fikk anledning til å intervjue den 81-årige øyboeren John Best, som flyttet hit fra England i ung alder, og som er stamfar til flere av dagens innbyggere.

 Guttene var svært begeistret for naturen og historien, og de ble gode venner med sauene. Trodde de i alle fall, inntil det de oppdaget at ikke alle sauer er allrighte dyr... se video!

Se tidligere videoblogger på Barnasbåtliv på Youtube.

Med kurs for Shetland

I sommer leide Trond Idås, Jonathan Skaare, Ole Henrik Nissen-Lie og 11-åringene Olav Strand Idås og Henrich de Vibe Nissen-Lie båt gjennom Boatflex, som Norsk Maritimt Forlag er agent for i Norge. Båten var en nesten ny Jeanneau Sun Odyssey 439 – Kristina av Vervik – og turen gikk til Shetland. De to 11-åringene har laget en vlogg (videoblogg) fra turen.

Med kurs for Shetland