Langturseilere tar initiativ

I LOVE KARIBIA: Mange har et forhold til Karibia, og nå oppfordres de til å hjelpe til gjenoppbygging av paradiset etter orkanene som har herjet.

Mobiliserer for Karibia

– Vi klarer ikke se på bildene fra de karibiske øyene uten å foreta oss noe, sier langturseilerne Tuva Løkse og Anne Nygren. Nå mobiliserer de andre seilere til en felles støtteaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer mye i Skur 28 på Akershuskaia for tiden, og det er stor entusiasme i langturseilermiljøet i Norge som nærmest har fått dette som tilholdssted. To kvelder på rad har tre jenter som har vært på langtur trukket fulle hus, og nå mandag 30. oktober er det grunn til å tro at det blir fullt igjen.

Da inviterer Kystlaget Viken og Flyt forlag til karibisk aften, men det blir likevel ikke en helt vanlig aften.

Mange har et forhold til Karibia

– Høstens tropiske orkaner har gjort stor skade i Karibia, og flere av øyene er blitt rammet hardt av «Irma» og «Maria». Mange norske seilere har gode minner fra dette farvannet og er blitt godt tatt imot av de som bor på øyene. Andre drømmer om å seile dit en gang i fremtiden. Nå står mange mennesker på øyene uten tak over hodet. Så la oss gå sammen om å bidra til gjenoppbyggingen i Karibia, utfordrer Tuva Løkse og Anne Nygren i henholdsvis Kystlaget Viken og Flyt forlag.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

INITIATIVTAGERE: Tuva Løkse (t.v) og Anne Nygren håper å få mange seilere med på å hjelpe øysamfunnene som er rammet av tropiske orkaner i høst.

Og det er dette kvelden dreier seg om, og de som kommer, kan betale hva de vil og hva de har råd til.

De man vil få høre om denne mandagskvelden, beskriver de to initiativtagerne slik:

SYNGER: Musiker Léonne fra Grenada vil synge og spille steel drums.

– Det blir vakre bilder og inspirerende historier om seiling i Det karibiske hav med Emilie Ørn Kreyberg fra «Fjerne farvann» og Tina Bringslimark fra «Endorphine II». Meteorolog Aslaug van Nes skal gjøre oss litt klokere på værfenomenet tropiske orkaner, og kvelden avsluttes med karibiske toner. Musiker Léonne fra Grenada vil synge og spille steel drums. Alle sammen stiller de gratis til inntekt for saken.

Les også: Et smadret paradis

Trekning av tur i Middelhavet

Og blant alle dem som kommer og gir et bidrag til aksjonen, blir det trekning av en ukes seiltur i Middelhavet med helpensjon for to om bord i en 54 fots båt.

– En svært generøs privatperson donerer en ukes seiltur med fullpensjon på sin 54 fots seilbåt i Middelhavet.

Med i trekningen er også alle som bidrar på annen måte innen 9. november.

– Folk kan bidra med et lite beløp på Vipps. Eller gå en runde på sin arbeidsplass og se hvor mye man klarer å samle inn til aksjonen vår sammen med kollegaene sine. Eller ta stafettpinnen videre og arrangere noe for seilermiljøet der man bor, og samle inn penger sammen! Mulighetene er mange, sier Anne Nygren.

Les også: Båten taklet to orkaner

Internasjonal innsamlingsaksjon for Dominica

Pengene som samles inn går uavkortet til Dominica Hurricane Relief Fund.

Tuva Løkse besøkte Dominica i 2009. Hun forteller at øya er en relativt fattig, selvstendig øy som ikke har så mange strender. Derfor har øya heller ikke noen stor inntekt fra turismen.

–  Mye av øya er dekket av regnskog; det er som å vandre rett inn i Jurassic Park. Det vil si, det var slik. Øya havnet midt i orkanen Marias øye, og er nå fullstendig rasert. De fleste bygningene er ødelagt, og den grønne øya er blitt brun. Det grønne er blåst tvert av grenene, og naturen er dekket av leire og støv. Det er forferdelig å se bildene, sier hun.

Les også: Seilere hjelper Karibia