Søk i arkivet

REKORD: Gabart klarte å seile «Macif» en snittfart på 34,4 knop over ett døgn.
REKORD: Gabart klarte å seile «Macif» en snittfart på 34,4 knop over ett døgn. Foto:

Gabart på nordsiden av ekvator

Franskmannen satte tre nye verdensrekorder i dag.

Alt ser ut til å klaffe for Francois Gabart på sitt rekordforsøk rundt jorden. Han startet seilasen 4. november i sin 105-fots lange trimaran, og har stort sett ligget godt foran rekorden til Thomas Coville, satt for ett år siden. Den eneste gangen Gabart falt bak rekorden var da han krysset Stillebeltet på vei sydover. Natt til mandag krysser han dette beltet på nytt, men det ser ikke ut til at det vil skape noen problemer. Gabart ligger hele 2000 nautiske mil foran rekorden til Coville.

Tre rekorder

Francois Gabart har satt ny solorekord fra Ushuant rundt Sydpolen, til ekvator på 36 dager, en time og 30 minutter, Det er fem døgn og 13 timer raskere enn Coville. Enda mer imponerende, under ett døgn tregere en verdensrekorden til Joyon, satt med fullt mannskap, satt i januar. (35 dager 4 timer og 09 minutter)

Gabart har også satt ny rekord, ekvator til ekvator, 30 dager 04 timer og 45 minutter, nesten seks døgn raskere enn Coville som brukte Coville i 35 dager 21 timer og 39 minutter.

Gabart har også satt verdensrekord fra Kapp Horn til Ekvator, og har seilt denne etappen på 06 dager 22 timer og 15 minutter. Joyan og mannskap brukte 7 dager 4 timer og 27 minutter når de satte verdensrekord rundt jorda. 

En uke igjen

Gabart vil bare øke ledelsen til rekorden til Coville. Om han bruker samme tid som det Coville bruke i fjor, så vil Gabart være hjemme 17. desember, og kan klare det under 44 døgn. Alt er avhengig av høytrykket over Azorene, og om hvor stor runde rundt dette han må seile. 

REKORD: Gabart krysset Ekvator, og
ingen har seilt raskere fra Kapp Horn.

REKORD: Gabart krysset Ekvator, og ingen har seilt raskere fra Kapp Horn.

 Kommentarer

Francois Gabart og trimaranen Macif

Thomas Coville fullførte jordomseiling 25. desember 2016 etter 49 døgn, 3 timer. 7 minutter og 38 sekunders seilas, over seks døgn raskere enn Francis Joyon rekord fra 2007. 

For at Francois Gabart skal slå rekorden til Coville, må han være tilbake 22. desember.

Det er første rekordforsøket til Francois Gabart med flerskrogsbåter, men franskmannen satte ny verdensrekord rundt jorda når han vant Vendee Globe i 2012-2013 med 78 døgn, 2 timer og 16 minutter. 

Etter Vendee Globe har Gabart jobbet for å sette nye rekord alene rundt jorda, og brukt tiden med å utvikle den optimale fartøyer for dette. 

«Macif» er resultatet, en 30 meter lang trimaran, sjøsatt i 2015, og optimalisert i vinter. Fartøyet på 14,5 tonn bærer opp til 650 kvm seil. VPLP-konstriksjonen har foiler som kan løfte hele skroget ut av vannet, for å redusere motstanden. 

Trimaranen «Macif» er konstruert for Ultime-klassen. Dette er hva konstruktørene er det ultimate fartøyet for å sette rekorder alene. Større båter vil bli for tunge å håndtere. 

Francois Gabart har vunnet det meste av regattaer med sin «Macif» Ultime, men to nyere båter er sjøsatt, og kan være enda raskere.

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen