PESSIMIST: - Det er generelt veldig vanskelig å være optimistisk om framtida, sier Jimmy Cornell.
PESSIMIST: - Det er generelt veldig vanskelig å være optimistisk om framtida, sier Jimmy Cornell.

Anbefaler ikke våpen på langtur

Etter at norske langturseilere ble overfalt av væpnede banditter, er det noen som anbefaler langturseilere å væpne seg, men dette fraråder eksperter.

Publisert Sist oppdatert

Jimmy Cornell har seilt rundt jorden tre ganger, skrevet flere bøker om langtur og foretatt omfattende spørreundersøkelser blant langturseilere. Han har blant annet spurt om folk har med våpen på langtur, og de aller fleste svarer nei.

Det er ifølge Cornell noen åpenbare forklaringer på hvorfor ikke langturseilere bevæpner seg. De eneste gangene han selv har hatt våpen ombord er på Svalbard og Grønland, og da på grunn av fare for isbjørn.

Les også: Disse landene bør du ikke seile til

–Når du kommer til havn må du klarere inn. Da må du oppgi om du har våpen ombord. Om du har våpen, må de leveres inn eller forsegles, og kan ikke dermed ikke benyttes. Forsøk på å lure myndighetene kan føre til fengsel. Dermed er det kun på havet at våpen kan benyttes. Ved overfall øker sjansene for å bli skutt dramatisk om du selv er bevæpnet. De norske ungdommene kom i alle fall levende fra det væpnede overfallet, og det er ikke sikkert at de hadde gjort det om de hadde hatt våpen. Avgjørende i et væpnet sammenstøt er at du skyter først, sier Cornell.

Les også: Norske seilere angrepet i Panama

Han forteller at han drøftet spørsmålet med fagfolk innen politiet og rådet er å ikke ha våpen.