Ikke bare Magne Klann som er på tur

På desembertur i seiljolle

Hva med å våkne til stivfrossen tannbørste og bånntælet vanntank? Eller kullseiling i kuling? Det var noen av utfordringene til Igor Stropnik da han seilte en 4,5 m lang jolle fra Stavanger til Lygra nord for Bergen nå i desember.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare Magne Klann som har vært på langtur i små båter. Sloveneren Igor Stropnik (33) har gjennomført flere seilturer i små båter, og han har lagt sin spesielle elsk på Norge. Nå i desember gjennomførte han en seiltur fra Stavanger til Lygra et godt stykke nord for Bergen i en 4,5 meter lang jolle av typen Topaz Xenon. Alene. 

Tidligere (i 2012) har Igor seilt fra Nordkapp til Stockholm i en oppblåsbar, liten katamaran, og i 2015 seilte han fra Kirkenes til Bodø i en 18-foter. I 2016 tilbakela han 800 nautiske mil mellom Slovenia og Hellas i en 5,5 m lang katamaran. 

– Jeg elsker det

Igor omtaler seg selv som skipper, guide og eventyrer.

På spørsmål om hvorfor han seiler i ulike båter svarer han:

– Jeg kjøper brukte båter, fikser dem, seiler dem og selger dem. Jeg lærer av feil og erfaring og forsøker å forberede meg så godt jeg kan. Det er ikke så komplisert, og jeg elsker det!

Turen fra Stavanger foregikk i minusgrader og desembermørke – tidvis også i øs pøs regnvær og frisk vind. På en etappe kullseilte Igor fire ganger i kastevindene som de norske fjordene produserer. Du kan ta del i den i videoen han har lagd. 

Magne Klanns tur, Igor Stropniks turer er eksempler på en ny trend som vokser frem: Vilmarksliv langs kysten.

KULLSEILING: På en etappe kullseilte Igor Stropnik fire ganger.
KULLSEILING: På en etappe kullseilte Igor Stropnik fire ganger.