Film viser inspeksjon og feilsøking etter vridninger i skrog på katamaran

Kan ha funnet årsaken til at katamaran sprakk opp

Seilmagasinet har tidligere skrevet om katamaranen som sprakk opp under havseilas. Nå kan årsaken være funnet.

Publisert Sist oppdatert

Det kanadiske paret Ben (39) og Ashley (41) har to små barn hvorav det yngste er spedbarn. Under seilas fra Maldivene til Seychellene oppdaget de unormalt store bevegelser og sprekker i katamaranen de seilte. De var flere dager fra nærmeste land. Familien seiler en Lagoon 410 fra 2005. Denne båttypen var mye brukt i charter og er en av Lagoon sine mest solgte modeller. Lagoon er en av de største produsentene av katamaranseilbåter og har bygget mer enn 6000 katamaraner siden 1984.

Fikk tekniske råd fra Lagoon

Familien reiste hjem til Canada for å samle krefter og avgjøre hva de skulle gjøre videre. De publiserte en film med hvor de stilte spørsmålet om de burde gi opp båten. De fikk hjelp av Lagoon sin tekniske avdeling til å avklare hvilke skott og stivere de måtte sjekke i forhold til deformasjoner eller brudd. I den siste filmen som ble publisert har familien reist tilbake til Seychellene. Ben sjekket deler av de bærende konstruksjonen ved å fjerne inventar. Det er i stor grad kryssfinerplater og innfestingen av disse som ble inspisert. Han fant ingen feil som kunne forklare deformasjonene i skroget.

Inspeksjon ved bruk av fuktighetsmåler under brodekk

Råttent kjernemateriale

Lagoon 410 er laget med kjerne av balsa eller skum mellom glassfiberlag som er vakuuminfusjonsstøpt. Skum er brukt under vannlinjen og balsa over vannlinjen. Ved inspeksjon på undersiden av brodekke med fuktighetsmåler avdekket Ben områder med betydelig fuktighet. Ved å banke på skroget kan det høres ulik lyd, noe som antagelig er forårsaket av delaminering. For en katamaran er brodekke en svært viktig del av den bærende konstruksjonen. Brodekket holder de to skrogene sammen noe som medfører overføring av store krefter. Brodekket består av glassfiber med balsa som kjernemateriale. I filmen blir det vist hvordan deler av dette materialet har råtnet og løst seg opp.