Siste registerte posisjon for Grazie Mamma
Siste registerte posisjon for Grazie Mamma

Enda en seilbåt senket av spekkhoggere

31 oktober ble en seilbåt på vei til Kanariøyene angrepet av spekkhoggere ved Gibraltarstredet. Angrepet førte til så store skader på ror og innfesting at båten sank. 

Publisert

Det var et polsk charterselskap som eide båten, Grazie Mamma, som ble senket nær Gibraltarstredet. Det polske selskapet, Morskie Mile, skriver på sin hjemmeside at angrepet varte i 45 minutter. Spekkhoggerne støtet i roret. Dette igjen førte til vanninntrening. Mannskapet fikk bistand fra den Marokanske marinen og slepebåt,  men båten var ikke mulig å redde. Mannskapet kom fra hendelsen uten skader.  Hendelsen har skapt overskrifter verden rundt. 

Grazie Mamma en Sun Odyssey 449 fra 2017
Grazie Mamma en Sun Odyssey 449 fra 2017

Seilbåten var en Sun Odyssey 449 fra 2017. Båten var en av tre båter som selskapet opererer, og den var på vei til Kanariøyene. Det polske selskapet reklamerer med seilturer i Norge i 2024 og skriver at de er i gang med å skaffe en ny båt, Grazie Mamma II.

Et uløst problem for seilere

Spekkhoggerne begynte å oppsøke seilbåter i 2020. Flere hundre seilbåter har blitt angrepet av spekkhoggere. Mange slapp fra angrepene uten skader, men det var også mange som fikk ror ødelagt. I 2022 ble to båter senket av spekkhoggerne. Heldigvis slapp seilerne fra hendelsen uten skader. Båtene har blitt senket ved at det har oppstått vanninntrenging på grunn av støtene dyrene gjør mot ror og skrog. 

Spekkhoggerangrepene er et stort problem for seilere siden angrepene skjer i områder som er vanlig for å seile fra Nord-Europa til Middelhavet. Tilsvarende vil mange som skal krysse atlanterhavet fra Europa seile i områder med fare for spekkhoggerangrep. 

Oppdaterte farekart

En forskergruppe med navn GT Atlantic Orca har kommet med et oppdatert kart som viser område med stor fare for sammenstøt med spekkhoggere.

Område med økt fare for spekkhoggerangrep
Område med økt fare for spekkhoggerangrep

.