YNGVE LØNMO: Yngve Lønmo har et helt kobbel av seilere bak seg på rankingen som er ute etter å ta ham igjen i Færderseilasen.
YNGVE LØNMO: Yngve Lønmo har et helt kobbel av seilere bak seg på rankingen som er ute etter å ta ham igjen i Færderseilasen.

Toppoppgjør i shorthanded-klassen i Færder’n

Syv av de ti beste på SEILmagasinet Shorthanded-ranking stiller til start i samme klasse i Færderseilasen. Det blir et skikkelig topp-oppgjør!

Publisert Sist oppdatert
LEDER: Asbjørn og Yngve Lønmo før Raymarine 2Star 2018.
LEDER: Asbjørn og Yngve Lønmo før Raymarine 2Star 2018.

Deltagerlisten i årets Færderseilas er spekket med navn fra det øvre skiktet i SEILmagasinet Shorthanded-ranking, og det blir hard konkurranse om å kunne beholde plassen eller avansere. Hele syv av landets ti høyest rankete shorthanded-seilere stiller til start, og alle de fem beste på listen er med.

Ialt er det påmeldt 36 lag i de to shorthanded-klassene Færder’n byr på. Den ene klassen runder Tristeingrunnen, den andre Hollænderboen, og det er i den førstnevnte klassen poengkonkurransen blir hard.

Alle de fem beste

Yngve Lønmo fra Hurum Seilforening topper rankinglisten – 41,66 poeng foran Thomas Robberstad fra Stavanger. Yngve Lønmo stiller sammen med sin far, Asbjørn, som er nummer fem på rankingen, i deres J/92, mens Thomas Robberstad har fraktet sin Swan 45 fra Stavanger og seiler med sin faste makker Tom Haugen fra Oppegård. Haugen er nummer fire på rankinglisten.

Imellom de fire, som alle er blant de fem beste på rankingen, finner vi Sigmund Andre Hertzberg på 3. plass. Han seiler som vanlig sin Elan 400 «Kraftkar», men denne gangen uten makkeren Tim Sandberg. De seiler for anledningen i hver sin båt. Hertzberg har med seg Kjell Anders Røbech, mens Tim Sandberg, som er ranket som nummer syv, har mønstret på om bord hos Marius Løken i hans Dehler 44.

Færder’n kan bringe endringer

Færderseilasen har vekttall 0,75, men dersom alle de 22 påmeldte i shorthanded-klassen rundt Tristeingrunnen starter, vil en førsteplass gi 91,5 poeng. Det betyr at dersom Yngve Lønmo skulle bli uplassert, har både Thomas Robberstad og Sigmund Andre Hertzberg en sjanse til å passere ham.

Jon Moholth fra Tønsberg, som er nummer 8 på rankingen, stiller sammen med broren Emil i deres Elan 37. De vant Færderseilasen i 2018 og en ny seier kan bringe dem helt opp i toppen av rankingen. En seier kan teorietisk sett bringe Jon Moholth opp til en 3. plass.

Eira Naustvik fra Asker, som er øverst blant kvinnene på rankingen, stiller til start på banen rundt Hollænderboen sammen med Charlotta Jonsson i sin Sun Fast 3200, og hun kan med et resultat blant de 12 beste styrke ledelsen sin vis á vis hardeste opponent, Christine Walder, som ikke deltar i Færderseilasen i shorthanded-klassen.

Rankete seilere blant de 25 beste

Dette er seilerne blant de 25 beste på SEILmagasinet Shorthanded-ranking som stiller til start i Færderseilasen:

1. Yngve Lønmo, Hurum

2. Thomas Robberstad, Stavanger

3. Sigmund Andre Hertzberg, Oslofjorden

4. Per Haugen, Oppegård

5. Asbjørn Lønmo, Hurum

7. Tim Sandberg, Tønsberg

8. Jon Molholth, Tønsberg

11. Børre Søraas-Sæther, Nesodden

14. Colin Campbell, Hurum

16. Emil Moholth, Tønsberg

17. Edward Campbell, Hurum

22. Pål Kragerud, KNS

23. Erik Lawson, Bærum

Se hele rankinglisten.

Hurum kan styrke ledelsen

 De fire Hurum-seilerne; to ganger Lønmo og to ganger Campbell, har i tillegg med seg Kjetil Tørseth fra Hurum Seilforening i Færderseilasen, og sammen kan de fem styrke Hurum Seilforenings posisjon som landets ledende shorthanded-forening i løpet av Færderseilasen. Kjetil Tørseth seiler en Xp 44 sammen med Jostein Weum fra Bærum.

Hver forenings seks beste seilere på rankingen teller i lagkonkurransen og Hurum Seilforening innehar tetposisjonen før Færder’n.

Poengjakt også i vest

Parallelt med Færderseilasen, har seilerne på Vestlandet sin regatta Stord Rundt. Der stiller alle det beste Vestland-seilerne med Harald Matland fra Nordhordland i spissen. Matland er nummer 10 på rankingen, men kan med seier i Stord Rundt teoretisk avansere til en plass blant de fem beste.

Seilerne i øst må også holde unna for Willy Forland  fra Ran og Bjørn Rundhovde fra Nordhordland. De begynner å nærme seg topp 10-listen og vil med gode plasseringer bare være noen fattige poeng unna å klare det etter helgens seilaser.

J/BOATS: «Jacobine» er en J/92 fra Hurum.
J/BOATS: «Jacobine» er en J/92 fra Hurum.