START: Greta Thunberg seiler en Outremer 45.

Tøff seilas for Greta Thunberg

Atlanterhavet er stort og krevende. Det er tvilsomt om den svenske miljøaktevisten rekker FNs klimaendrings-konferanse.

Publisert Sist oppdatert
OMVEI: Kursen har blitt lang for å omgå uvær.

Greta Thunberg fikk plass på Outremer 45 «La Vagabond», og seilte ut fra Virginia, USA 13. november. I løpet av en uke har båten avansert ca 750 nm, men seilt mye lengre. Ulike værsystemer har gitt dem en lengre rute. Etter et raskt døgn i går, bremser de nå farten ned for å la et værsystem passere foran dem.

Det ble en tøff start på overfarten. De valgte å gå sydover for å unngå et værsystem med over 60 knops vind, men opplevde allikevel grov sjø. Kun Nikki Henderson og Riley Whitlum unngikk sjøsyken. Det gikk nesten to døgn før det ble servert felles måltid om bord, men det gikk kjapt over.  

– Veldig komfortabelt om bord i «La Vegabond». Jeg er opptatt av å lære andre å spille Yatzy, rapporterte Greta Thunberg  den femte dagen. Å rulle terninger krever en stabil plattform. 

Proff seiler

Båtens eiere Riley Whitlum og Elayna Carausu  har hyret inn en proff seiler for å føre den 47 fots lange katamaraen trygt over Atlanterhavet i slutten av november. Proffseileren er Nikki Henderson fra England som var skipper under forrige Clipper Race.

Gårsdagen var utrolig, vi surfet av gårde i 10-15 knop gjennom hele dagen. Sjøen var snill, tross for vind på over 30 knop. Det gjorde at vi både seilte raskere, og hadde det mer komfortabelt om bord, rapporterer proffseileren Henderson. Natten før seilte de gjennom en tordenbyge, og skrudde av all elektronikk i fare for lynnedslag. Satellittelefonen ble lagt i stekeovnen. Katamaranen passerte da nord for Bermuda.

Om bord er også pappaen til Greta, Svante, samt Lenny, barnet til båteierne.

Knapt med tid

«La Vagabond» har så langt seilt med en snittfart på under 4,5 knop etter korteste kurs, og de har 2450 nm igjen. Om de holder samme fart videre, har de tre ukers seilas igjen. Da når de ikke fastland før 11. desember. Målet for Greta var å rekke FNs klimaendrings-konferanse som starter 2. desember, men hun kan rekke slutten. Konferansen varer til den 13. desember.

«La Vagabond» har nå kurs mot Azorene, ca 1600 nm til øst. Derfra er det 850 nm til kysten av Portugal. Værsystemet Henderson frykter beveger seg østover, og på vestsiden er det hyggeligere vind fra vest som «La Vagabond» kan nyte en uke fremover. SEILmagasinet tipper de er fremme mellom 6. og 8. desember.

LES: Ny seiltur for Greta Thunberg

 

 

BILDER: Det er publisert lavoppløslige bilder fra turen via satelitt.
RYGG: «La Vegabaond» seiler nå bare 4 knop for å ikke seile inn i kraftig sønnavind foran dem. Været beveger seg østover.