SPORING: Med Apple AirTag kan du spore båten, men den må være i nærheten av en iPhone.

Er dette den billigste måten å spore opp en stjålet båt?

En liten dings mindre enn en fyrstikkeske som kan gjemmes ombord på båten, er vanntett, ingen abonnementskostnader og sender lokasjonen til din stjålne båt rett til mobilen, høres fantastisk ut. Sporingsbrikker som AirTag eller SmartTag kan gjøre dette, men det er noen forutsetninger for at de skal fungere.

Publisert Sist oppdatert

Oppsummering

Positivt

  • Billig

  • Liten

  • Ingen abonnementskostnader

  • Innebygd batteri

  • Vanntett

Negativt

  • Gir ingen automtatisk varsel hvis båten blir stjålet

  • Er avhengig av mobiler i nærheten for å sende lokasjon

  • Vil kunne varsle tyven

  • Tiltenkt bruk på mindre utstyr som bager, nøkler og kjæledyr

SEILmagasinet skrev tidligere om Bavaria Vision 40 som ble stjålet fra Kråkerøy Båtforening. Det endte heldigvis godt ved at båten ble funnet fortøyd ved Halden. Eierne var selvfølgelig glad for å få båten tilbake, og informerte om at de skulle installere GPS-tracker. En tracker krever ofte abonnementsløsninger og er mer kostbare enn såkalte sporingsbrikker. Den mest kjente sporingsbrikken er AirTag som leveres av Apple.

AirTag

AirTagen sender ut et blåtann-signal som oppdages av Iphoner i nærheten. Iphonene videresender AirTag-posisjonen slik at eier av airtagen kan se lokasjon i kartet på egen mobil. Hele prosessen er anonym og kryptert for å beskytte personvernet. Det betyr at AirTagen vil kunne sende posisjonen via tusenvis av Apple Iphoner.

Bruker nettverket av tusenvis av Iphoner

Når båten blir stjålet og det er en AirTag ombord, kan AirTagen settes i mistet-modus. Det er da mulig å spore AirTagen i et kart forutsatt at AirTagen er i nærheten av en Apple-enhet. Det betyr at hvis tyven har en Iphone kan tyven selv overføre posisjonsdata uten å være klar over dette. En Airtag koster ca. 400 kroner. I utgangspunktet høres det ut som en svært billig og god forsikring for å kunne finne igjen en stjålet båt, men det er noen forutsetninger.

Det er mulig å installere en sporingsbrikke neste gangen du er i toppen av masten.
PRISGUNSTIG: Du får 4 x AirTag for under 1400 kr, og det kreves ingen abonnement.

Ikke bygd for å spore personer

En AirTag er svært liten, og den kan potensielt brukes til å spore en person, for eksempel ved at den legges i en veske. Hvis det er en Airtag som forfølger deg, og som ikke er din egen, vil det derfor komme et varsel på mobilen, hvis du har en Iphone. Tyven kan da be Airtagen sende en lyd, finne den og ødelegge den. Lyden er såpass svak, at tyven må potensielt lete en god stund før Airtagen blir lokalisert avhengig av hvor godt den er gjemt. Det er også mulig å gjøre det til en vanskelig oppgave ved for eksempel å feste den i toppen av masta. Hvis tyven ikke har en Iphone vil lokasjonen ikke bli sendt, men personen vil ikke vite at Airtagen vil sende lokasjonen straks den kommer i nærheten av en Iphone. Dette kan for eksempel skje straks båten ankommer land, og noen i nærheten har en Iphone. Det kan være redningen for den som har blitt frastjålet båten, for eksempel hvis tyven velger å fylle drivstoff eller legge seg ved en gjestebrygge.

Ikke innebygd GPS

Apple Airtags er bare en av flere type sporingsbrikker som alle har til felles at de ikke har innebygd GPS, men kobler seg opp til mobiltelefoner i nærheten og sender lokasjonen. For Apple AirTag er det kun nyere type Iphoner som vil kunne spore en AirTag. Rekkevidden er også begrenset, og tester på nett viser i området ca 50-100 meter. De mest vanlige sporingsbrikkene er Apple Airtags og Samsung Smart Tags. Begge har vist gode resultater i tester, men er i utgangspunktet tiltenkt bruk for å finne igjen en veske, bilnøkler eller kjæledyr. Bruk på større gjenstander som bil eller båt er mulig, men de er i utgangspunktet ikke markedsført for dette. SEILmagasinet vil i kommende utgaver skrive om systemer for overvåking av båt. Det er flere systemer som tilbys, og brukervennlighet, funksjonalitet, innkjøpspris og abonnementsløsninger varierer stort.