Når samseiling går galt

Thomas Skarstad takket ja til å seile sammen med en annen båt fra San Andres til Panama. I hælene hadde de orkanen Julia, og det holdt på å gå galt.

Publisert

Samseiling, kanskje mer kjent som “buddy boating”, er ganske vanlig på enkelte havstrekninger. Ved å seile sammen flere båter er det flere til å kunne legge en plan, holde utkikk og eventuelt hjelpe hverandre hvis det går galt. Den mest vanlige ulempen er at det er den tregeste båten setter tempoet for alle.

Med orkanen Julia i hælene

Thomas Skarstad er solsoseiler på jordomseiling i en Bavaria C55. Han publiserer filmer på Youtube under navnet “Sailing with Thomas”. I den siste episoden oppsummerer han læring etter å ha takket ja til “buddy boating” sammen med en tilsvarende stor seilbåt fra San Andres i Columbia. Over flere uker hadde Thomas fulgt med på utviklingen av et værfenomen som etterhvert ble til orkanen Julia.

Orkanen medførte store skader i San Andres og Skarstad var derfor lykkelig over å ha forlatt San Andres i tide. Samtidig er det tid for refleksjon siden det kunne gått galt. Båten som Skarstad seilte sammen med hadde store mangler og mannskapet manglet nødvendige seilferdigheter. Miksen førte til at de nesten ble tatt av orkanen. Skarstad forlot ikke sin “buddy boat” siden han forsto at dette ville kunne medføre at de ville bli tatt av orkanen, samtidig måtte han fortløpende vurdere om han var villig til å løpe risikoen selv ved å bli tatt av orkanen. I vedlagte episode oppsummerer han sine refleksjoner om hendelsen.