Søk i arkivet

Erfaring: Regattaseiling gir trygghet.
Erfaring: Regattaseiling gir trygghet. Foto:
Sikkerhet: Aktive regattaseilere blir sikrere turseilere, under­streker Per Arne Skjeggestad.
Sikkerhet: Aktive regattaseilere blir sikrere turseilere, under­streker Per Arne Skjeggestad. Foto:

NOR RatingSikkerhet på sjøen handler ikke bare om utstyret

Seiling er en trygg aktivitet. Ubehagelige situasjoner kan oppstå, men det er heldigvis langt mellom de alvorlige hendelsene.

En viktig del av sikkerheten er å ha utstyret i orden; at mannskapet vet hva som finnes, hvordan det brukes og hvor det finnes. Men langt det viktigste er å kjenne igjen vanskelige situasjoner, og vite hvordan båt og utstyr skal brukes for å unngå å komme i slike situasjoner, samt å komme seg ut av en vanskelig situasjon som måtte oppstå på en trygg måte.

Per Arne Skjeggestad har lang erfaring som regattaseiler og langturseiler, og driver opplæring av langturseilere både på land og på vannet.

– Følelsen av sikkerhet er subjektiv. Er skipperen utrygg, smitter det over på andre i båten. Trygghet på sjøen handler om å kjenne båten og vite hvordan den skal håndteres, ikke bare i finvær, men også når sommerkulingen kommer kastet på deg, understreker Per Arne.

Det finnes flere kurs tilgjengelig, men det viktigste er å praktisere kunnskapen. Regattaseiling er en viktig læringsarena og har stor betydning for sikkerheten og tilliten til utstyret.

– Regattaseiling, kanskje spesielt shorthandedseiling, gir verdifull erfaring. På en regattasesong vil man oppleve mange situasjoner som man normalt aldri opplever ellers, understreker han.

Han oppfordrer alle som har båt og som skal feriere i båt til å skaffe seg praksis på regattabanen.

– De store regattaene, som Helly Hansen Skagen Race og Færderseilasen gir verdifull erfaring, men onsdagsseilasene er like viktig.

– Å oppleve og beherske krevende situasjoner gir familieseileren et mye bedre grunnlag for en vellykket ferietur, understreker Per Arne Skjeggestad.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen