START: Kun 24 båter krysset startlinja i ARC+ i 2020.
START: Kun 24 båter krysset startlinja i ARC+ i 2020.

Norge topper deltagerlisten i ARC+

Et felt av 24 båter har nettopp forlatt Las Palmas, seks av de er norske.

Publisert
SPREDNING: Det er store fartsforskjeller på båtene i feltet.

På grunn av Covid-19 er det et svært begrenset antall båter på langtur denne sesongen, og det preger også påmeldingslisten til atlanterhavsarrangementene.

8. november gikk startskuddet for første del av ARC+ fra Gran Canaria til Kapp Verde. ARC er vanligvis både en sosial greie, samt at det gir en økt trygghet å seile samlet. I år har det vært svært lite sosialt i Las Palmas før start.

– Det er flott å være her i Las Palmas, og er klar og utålmodig for å komme i gang med krysningen. Vi opplever at Covid-19 har bitt oss i helene på vei ned til Kanariøyene. Nå er hele mannskapet samlet, båten gjort klar, og vi ser frem til å starte. Jeg føler at hele brygge mener det samme. Vi håper på litt mer vind, så vi får glede av vår fargerike spinnaker, forteller Jørn Aalefjær som seiler «Ticora III», en Sun Odyssey 469 til arrangøren.

Enklere i år

Covid-19 gir utfordringer for langturseilerne, men situasjonen er mer forutsigbar nå, enn den var i mars og april. De største utfordringene har vært å transportert mannskap. I havna har det vært en båt med smitte, og de har blitt ekskludert fra ARC.

Brygga i Las Palmas var dominert av norske flagg. Norge er helt klart den største nasjonen i ARC+, etterfulgt av Frankrike med fire båter. Storbritannia er vanligvis den dominerende nasjonen, men i år er det bare tre båter med union jack.

God bør

Båtene holder fart mellom fire til 10 knop. Felter er godt spredt, hvor raskeste båt, en 50-fots katamaran, har seilt dobbelt distanse av båten bak i feltet. De raskeste båtene er ventet fremme på Kapp Verde alt på fredag, mens de bak på søndag eller mandag. Vindforholdene er nå svært gode, men i løpet av uka bygger det seg opp et lavtrykk ved Madeira, som vil ødelegge for passatvinden.

Plassering av norske båter

4. DamaSi II, Dufour 460 Grand Large, ETA: 13 Nov 20:05

6. Ticora III, Jeanneau Sun Odyssey 469, Jorn Aalefjær, ETA: 14 Nov 00:34

8. Cloudy Bay, Jeanneau Sun Odyssey 440, Kristian Rustan Torgersen, ETA: 14 Nov 14:22

10. Piano, Bavaria 44, Michael Hagring, ETA: 14 Nov 17:17

11. Emelin, Malö 42, Eirik Vågenes, ETA: 14 Nov 18:37

24. Bohemen, Najad 460, Markus Gjendemsjø, ETA: 16 Nov 04:57

LAS PALMAS: Mange norske flagg på brygga før start av ARC+
BAVARIA 44: Elin Ramberg, Charlotte Hagring, Rebecca Hagring, og Michael Hagring klare for start.
MALØ 42: Nina Dahl Vågenes og Eirik Vågenes har planer om å seile jorda rundt i «Emelin».