Genakerseiling

Erik har tatt en avgjørelse i forhold til Grønland-seilas

Eventyreren og soloseileren Erik Aanderaa var klar for tredje forsøk på å nå Grønland. Denne gangen ville han ikke bli stoppet av covid eller krevende isforhold som ved de to tidligere forsøkene.

Publisert Sist oppdatert

Isforholdene langs Grønlandskysten har vært gunstige i sommer, og Aanderaa ville derfor ikke møtte på solid is som ved tidligere forsøk. Dessverre har det vært vanskelige vindforholdene etter han ankom Island 27 juli. Aanderaa flyttet derfor båten til Isafjordur nordvest på Island for å ha et så godt utgangspunkt som mulig for å nå Grønland.

Genakeren fra Rolly Tasker fikk vist seg fram på fantastiske dronebilder på vei til Isafjordur, og den over 40 år gamle seilbåten, Tessie, gjorde 7-8 knop i 20 knops vind.

Mulig værvindu

Et værvindu for videre seilas dukket opp 10 august. Aanderaa toppet opp dieseltanken, men var uheldig og falt i dieselsøl. Dette gjorde at ryggen ble så vond at han hadde nok med å prøve å stå på beina. Heldigvis tok det kun noen dager før ryggen var tilstrekkelig god for videre seilas, men han hadde da gått glipp av det opprinnelige værvinduet.

Sesongen for seilas til Grønland er kort før stormene slår inn. Av åtte uker seilas har fem gått med til venting på vær, og to til sykehusopphold. Aanderaa skal heller ikke bare rekke Grønland, men også komme tilbake til utgangspunktet, Haugesund. I luftlinje er det over 1000 Nm mellom Norge og Grønland.

Ved å vurdere helse, vindforhold og tilgjengelig tid sier Aanderaa det var en lett avgjørelse å droppe årets mål om Grønland. Han fortsetter turen, men denne gangen ved å seile rundt Island før han setter kursen mot Norge.

Soloseiler på Island
Posisjonen til Aanderaa 13.08.22

Viljestyrke og sjømannskap

Aanderaa har underveis vist en enorm viljestyrke for å nå målet om Grønland. Han viser tilsvarende stort sjømannskap ved endre planene basert på de faktiske forholdene.

Underveis har han dokumentert og publisert fantastiske bilder, og det er bare glede seg til filmene fra turen blir tilgjengelig på Youtube og Patreon. Sistnevnte er for de som støtter Aanderaa økonomisk. Som profesjonell seiler og eventyrer er dette til stor hjelp for Aanderaa, og som han selv skriver vil videoene ikke vise strender, festing, matlaging eller snorkling. Det vil være seiling til havs som soloseiler. Ordtaket er “No bullshit, just sailing”.