TRE MÅNEDER LANGS NORSKEKYSTEN

NORDAVIND: Marianne og Daniel seiler gennaker i Lofoten.
Kræmmervika gjestebrygge i Ballstad.
Fyr ved innseilingen til Henningsvær
Bufjellet i Lødingen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halvveis på sommerens seiltur

Marianne Svinsholt Smith og Daniel Hauksson har nådd målet Tromsø, og er på vei sørover igjen. Nå kan de endelig glede seg over nordavinden.

Publisert Sist oppdatert

Sju uker langs norskekysten har passert og vi er i gang med returetappen fra Tromsø til Åros. Å komme til Tromsø med 1323 nm tilbakelagt var litt sprøtt, det var aldri slik at vi visste om det ble det endelige målet.

God tid begge veier

Vi har aldri vært på en slik tur og lagde en grovskisse basert på hvordan vi trodde at vi ønsket å seile. I forkant møtte vi flere som mente vi bare skulle dra til oppover og ta turen med å dra innom plasser på vei ned. Kjapt og greit. Det frista aldri for oss å ta turen på den måten. Vi er to og ønsket seile sammen, dele opplevelsene og kose oss fra dag en. For oss var ikke Tromsø et mål, men en ambisjon basert på at vi trodde den turen vi ønsket oss ville vende oss rundt i Tromsø.

Vi er glade for at vi lytta til det vi trodde på sjøl. Det skal sies at en annen halvdel av seilere vi snakket med ba oss fokusere på de opplevelsene vi ønska oss og ikke være oppsatt på å nå Tromsø. Et godt råd.

VENDEPUNKT: Marianne og Daniel på Storsteinen i Tromsø.

Vendepunkt

Vi ble i Tromsø en helg, foreldrene til Daniel kom på der og har vært med oss på tur denne uka. Det er ytterst sjelden vi er to netter på samme sted, det er litt ålreit å ta en pause fra sjølivet samtidig som vi blir rastløse etter å komme på sjøen igjen. Vi er sjøfolk nå. Det er på sjøen dagene blir tilbrakt og det er der vi trives med å være.

Fra Tromsø dro vi til Finnsnes med god seilvind, fra nå av er Nordavinden vår venn og vi drømmer om at den blir en like stabil følgesvenn som på vei opp. Finnsnes ble en plass å ligge før vi dro en lengre etappe til Lødingen neste dag.

Marianne seiler gennaker i Lofoten

Trivelig i nord

På Lødingen fikk vi oss ei lita fjelltur til Bufjellet dagen etter. Vi ble kjørt til startpunktet for turen av en mann vi spurte om veien. Det er så trivelig i nord, folk er hjelpsomme og gjør tjenester for deg uten å forvente noe tilbake. Det var en fin tur i sola og vi så utover mot ruta vi skulle videre til Skrova. På veien dit fikk vi en smak av magi da en hval dukket opp i nærheten av båten. Den svømte der ensom og vi fikk sett den på tre punkter med like stor entusiasme.

Fantastisk dyreliv

Noe av det flotteste på sjøen er å følge med på dyrelivet. Fuglene som danser på bølgene med perfekt manøvreringsevne gir mange gode øyeblikk. Vi kan beundre det over lang tid og late som vi er en del av deres verden. Skrova var ei fin lita øy, vi dro videre til Henningsvær dagen etter. Vi syns det var et flott sted og ønsket at gjestene våre skulle få oppleve det. Henningsvær var annerledes enn når vi var der sist. Uten festival var det stille i gatene og få båter i gjestehavna. Det var som de fleste andre plasser vi har vært.

Fyr ved innseilingen til Henningsvær

Endelig sommer

Vi dro videre til Ballstad og fikk nydelig gennakerføre hele veien. En fantastisk tur glidende gjennom sjøen med solstråler som prikka på huden. Bekledningen var shorts og t-skjorte for andre gang på turen. Vi la oss til i Ballstad og fikk oss en fin tur opp på Ballstad Heie. Videre skilles vi et døgn - Daniel tar en etappe med foreldrene sine som går av i Moskenes, mens Marianne skal besøke Skjelfjorden hostell som ei venninne eier.

Best uten planer

Etter det har vi et håp om å ta turen ut til Røst. Været må være på vår side for at det skal bli en realitet, men det er en liten drøm. Vi har ikke planlagt uka i det hele tatt, men skal være i Bodø 28.juni for å ta på et nytt besøk. Det beste er å ikke ha noen plan, ikke vite hva dagen bringer og bare gi rom for mulighetene. De er enklere å se når du ikke styres av det som er forhåndsbestemt.

Simetra i havn i Henningsvær