NORGE PÅ LANGS I EN JOLLE

NORDKAPP: Magne Klann rundt Nordkapp i driveforhold.

Treg start for Klann

Lite vind ga dårlig fremdrift på den første dagen av turen fra Nordkapp til Lindesnes.

Publisert Sist oppdatert
KLAR: Kl. 12.20 startet Magne Klann fra Skarsvåg i Finnmark.

Ett 11 timers seiling i den fire meter lange jolla kunne Magne Klann strekke beina på Hjelmsøya. Han hadde da seilt 28 nm, som gir en snittfart på bare 2,5 knop. Klann sendte rapport fra Nordkapp da han meldte om lav fart, og dårlig fremdrift. Fra Skarsvåg til Nordkapp brukte han nesten fire timer, og snittfart rundt bare en knop. Han kunne svømt like fort.

SEILmagasinet har torsdag formiddag for epost fra Klann, men ikke klart å få telefonkontakt me seileren. Klann er utenfor mobildekning. 

Lå å drev

– I går startet jeg turen fra Skarsvåg litt over kl. 12. Det ble vindstille like ute i bukta, så jeg lå og drev i 3 timer. Passerte rett nord for Nordkappmonumentet ca 15.30. Det var fine seilforhold i lett vind. Mye gammel sjø, og etterhvert bygde den seg mer opp. Det lå kuling ute i havet, men værmeldingen sa at den ikke skulle nå inn. Jeg var likevel forberedt på at det kunne blåse opp. Jeg var kanskje ikke like godt forberedt på at det kunne stilne, rapporterer Klann. 

Målet for første dag var Ingøya, 38 nm seilas, men Hjelmsøya var plukket ut som ett alternativ. Klann har notert seg flere hundre ulike strender egnet som etappe mål etter å ha studert satellittbilder.

Fraflyttet øy

Det er steder som Hjelmsøya som har tiltrukket Klann i å gjennomføre en slik tur. Hjelmsøya har en rekke flotte strender. Øya med et areal på 38,3 km2 har vært bebodd, men ble fraflyttet på 60-tallet. Satellittbilder viser at Klann tok kvelden på en strand i Svartvika i nærheten av flere hus. Hjelmsøya var i sin tid eget prestegjeld, og er nevnt første gang i 1589. Da sto kirken i Hjelmsøykeila.

Gutter på hyttetur

– Hjelmsøy var først sted jeg hadde plottet inn muligheter for å få båten i land på en sandstrand. Den første var eksponert for sjøen, så der regnet jeg med det kunne være vanskelig å komme inn, noe de lokale i ettertid kunne bekrefte. Jeg satte kursen for den neste, men da det stilnet helt, gransket jeg kartet etter alternativer. Svartvika var mulig å komme inn, men manglet sandstrand. Jeg tok sjansen på at det skulle gå. Hjelmsøy er et gammelt fraflyttet fiskersamunn, og husene blir brukt som hytter. På en av dem var det 4 kamerater på tur. De så jeg kom seilende inn, og møtte meg med stor forundring på en liten flytebrygge. Klokken hadde rukket å bli 23. Det var gjestfriheten selv, og så ble det overnatting i hus første natt.

Interessert i fugler

Få har kunnskap om fugler som Magne Klann. Hjelmsøya må være et paradis for ham. Hjelmsøystauren, nordvest på øya er et naturreservat og er ett av Europas nordligste og største fuglefjell hvor bl.a. lomvi, toppskarv, lundefugl og alke hekker. Det er ingen offentlig kommunikasjon til Hjelmsøya.

Mer vind

I dag for Klann mere vind. Det er meldt 11 m/s fra øst-nordøst.

Et passe mål for dagens etappe vil være ett sted på Sørøya i en bukt hvor han vil finne le for østavinden, og hvor det er mulig å bære jolla opp fra sjøen.

– Torsdag er det meldt kuling som skal avta midt på dagen. Etter 11 timer i båten krever kroppen hvile, så det er i grunn like bra. Herfra er det flere alternativer for å komme i land, så det burde ikke bli en like lang dag. Venter på været nå. Seiler nok litt over 12. Får bare se hvor langt eg kommer, skriver Klann i epost til SEILmagasinet. 

Klann seiler en RS Aero.

Les mer om turen og se videointervju med Magne Klann her

 

 

 

FRAFLYTTET: Klann har hatt første natt i Svartvika hvor det er vei, hus og en brygge.
TREGT: Det ble lange timer i jolla for Klann, Han brukte 10 timer på 28 nm på første etappe.
VÆR: Det er ingen sommer i Finnmark. I dag blir det frisk vind. Retningen er ideell.
TRENING: Magne Klann ute å trener i sin RS Aero ut fra hjemmehavnen i Son.