Søk i arkivet

Norge om babord– Nervene utenfor kroppen

29. mai krysset Magne Klann Hustavika i økende vind.

PROGRESJON: Magne Klann seilte fra
Kristiansand til Bud 29. mai, ett tøff strekke i liten
jolle.

PROGRESJON: Magne Klann seilte fra Kristiansand til Bud 29. mai, ett tøff strekke i liten jolle.

Magne Klann hadde håpet på å nå Ålesund, men er fornøyd med å komme trygt i Havn i Bud, etter en tøff dag i åpent strekk.

– Dette har vært en nervøs dag. Jeg har en grense på for maks vind i værmeldingen. Den grensen er - jeg går ut når det er meldt frisk bris - 10 m/s eller mindre, og jeg blir på land hvis det er meldt 12 m/s eller mer. Men dette er selvsagt ikke hugget i stein. Det er forskjell på åpent hav og fjorder med mange retrettmuligheter, skriver Magne Klann til SEILmagasinet.  

Nå er Magne Klar for å fortsette, og vil unytte de gode vindforholdene fra nordøst.

– Så langt har det enten vært kryss, eller platt lens. Dette er andre dagen på hele turen hvor jeg har slør. Hadde jeg hatt mer av slike forhold, så ville jeg fått mye lengre etapper, forteller Klann på telefon til SEILmagasinet.

TÅKE. Klann valgte å
seile nær land, da sikten var dårlig.

TÅKE. Klann valgte å seile nær land, da sikten var dårlig.

Beryktet havstrekk

– 29. mai var det meldt 10 m/s kl. 14 og 13 m/s kl. 16. Jeg skulle seile litt innaskjærs og over ett av landets verste havstrekk - Hustadvika. Beryktet for mye grunt vann, og dermed brytende bølger i mye vind. Jeg regent med å kunne være over Hustadvika før kl. 16, dermed var jeg innenfor min regel. Dessuten ville det være mulig å søke til land selv midt i Hustadvika hvis det skulle bli for ille. Som regel går det jo bra, og det gjorde det denne gangen også.

Venter på mindre vind

Værmeldingen stemte så godt som perfekt. Jeg kom frem til Bud 15.30 i frisk bris, med bare noen kast på liten kuling. Synes ikke jeg pusha grensene mer enn jeg burde, men dette var nær grensen. I morgen er det meldt stiv kuling på morgenen, og avtagende. Det er enklere å forholde seg til - da blir man på land til det løyer, og så kan jeg seile med litt lavere skuldre.

God progresjon

Magne Klann har nå vært underveis i 35 døgn, og har seilt gjennom fem fylker. Den siste uka har han tilbakelagt 220 nautiske mil. Han har ca 350 nautiske mil igjen til Lindesnes.

– Målet var å gjennomføre i løpet av mai, men jeg har muligheter til å bruke dager av juni også. Jeg er min egen herre, og vil tape noen arbeidsdager, men jeg mener det er verdt det på sikt, ellers er jeg redd jeg vil irritere meg i lang tid, forteller Klann. Han mener det er mulig å gjennomføre i løpet av 10 dager, men to uker til, er mer realistisk. 

HAV: Magne Klann krysset åpent
havstrekke på økende vind, mer enn komfortabelt.

HAV: Magne Klann krysset åpent havstrekke på økende vind, mer enn komfortabelt.

 Kommentarer

 

Norge om babord

Magne Klann  skal seile fra Nordkapp til Lindesnes i en RS Aero. Distansen er på over 1000 nautiske mil, og planen er å utføre turen i løpet av en måned. Han vil ta med seg et minimum av utstyr pakket inn i vanntett emballasje. Klann har sett seg ut 573 øde strender, aktuelt for strandhugg. Planen er å sove i ly av båten i telt og sovepose. 

Magne Klann er utdannet fotograf, og ser turen som en jobb. Planen er å utgi opplevelsene som en bok. Klann har utgitt en rekke bøker,  Diverse havneguider samt Seilerboka er nok mest kjent. Klann leverer også stoff til SEILmagasinet. 

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen