KULING: Magne Klann i full fart over Vågsfjorden mot Harstad 11. mai.

Tre store jafs for Magne Klann

På tre dager har Klann seilt en distanse tilsvarende Oslo-Grimstad i en knøttliten jolle. 

Publisert Sist oppdatert
MILEPEL: Klann forbi Tjeldsundbroa som forbinder fastlandet med Lofoten og Vesterålen.

Det har gått tregere enn beregnet for Magne Klann. Hans mål er å seile Nordkapp-Lindesnes på en måned, men etter 18 dager har han ikke seilt mer enn 1/3 av distansen. Forholdene har ikke vært ideelle, og jolleseileren vil ikke gå på akkord med sikkerheten. 

Bra med vind

Etter flere dager med strålende sol og nærmest null vind, kom vinden hardt tilbake 11. mai. Han holdt da hastigheter rundt 10 knop over Vågsfjorden i vindstyrke opp mot stiv kuling. 

Valget ble da tatt med å seile på innsiden av Lofoten som sparer tid, ikke på utsiden, som var drømmen. 

– Endelig kom vinden! Og når den kom var det nok en gang så det holdt. Melding om frisk bris blir ofte til liten, og kanskje stiv kuling, og akkurat det ble det. Men bare et pr timer, så roet det seg en del. Fantastisk seiling, men litt vått. Note to self: Én tynn ullgenser er for lite under tørrdrakta, skriver Klann til oss.

Etter å ha seilt over åtte timer, hvor det ikke gikk like fort inn Tjeldsund, booket jolleseileren inn på Sandtorgvika Hotell, og fikk både hvilt litt ut, og ladet opp utstyret. Hotellet ligger i Troms, men helt på grensen til Nordland. 

Over 50 nautiske mil

12. mai satte Klann sin distanserekord. Da seilte han over 50 nautiske mil, tilsvarende Oslo- Færder i den lille jolla. Snittfarten var høyere enn dagen før, selv om det ikke ble samme topphastigheter. 

Mellom skjæra

Magne Klann har funnet ett spor som bare kan seiles med mindre båter.

– Det var en fin seiltur i går nær land og mellom holmer og skjær på grunt vann. Jeg ser bunnen på 5-6 meter, så jeg sat ser stort sett på å seile uten å sjekke kartet når det går såpass sakte. Skulle jeg gå på blir det bare små skader i lav fart. Møtte tre seilbåter på vei nordover - de hadde seilt regatta i Bodø. Han ene stoppet og slo av en prat. De var på vei til Tromsø. Frisk satsing! Jeg kjente dem igjen fra foredrag i Tromsø sist vinter. Vinden var fin hele veien. Stort sett lett bris fra vestlig retning. Kom til Karlsøyvær utpå kvelden. Her er det en lagune med skjellsand som bildet viser. Sola vekker meg gjerne i teltet litt for tidlig om morgenen, så jeg la teltet bak båten som solskjerm. Hadde litt søvn og ta igjen, så det ble bingen kl. 20.30. Nå venter Bodø.

Magne Klann hadde for lite strøm igjen på mobilen for å ta en prat. 

 

 

 

NAVIGERING: Å seile jolle gir nye muligheter i den nordnorske naturen.
FROKOST: Klann nyter morgensolen på Karlsøyvær før kursen settes sydover mot Bodø 14. mai.