Norge om babord

– Nervene utenfor kroppen

29. mai krysset Magne Klann Hustavika i økende vind.

Publisert Sist oppdatert
PROGRESJON: Magne Klann seilte fra Kristiansand til Bud 29. mai, ett tøff strekke i liten jolle.

Magne Klann hadde håpet på å nå Ålesund, men er fornøyd med å komme trygt i Havn i Bud, etter en tøff dag i åpent strekk.

– Dette har vært en nervøs dag. Jeg har en grense på for maks vind i værmeldingen. Den grensen er - jeg går ut når det er meldt frisk bris - 10 m/s eller mindre, og jeg blir på land hvis det er meldt 12 m/s eller mer. Men dette er selvsagt ikke hugget i stein. Det er forskjell på åpent hav og fjorder med mange retrettmuligheter, skriver Magne Klann til SEILmagasinet.  

Nå er Magne Klar for å fortsette, og vil unytte de gode vindforholdene fra nordøst.

– Så langt har det enten vært kryss, eller platt lens. Dette er andre dagen på hele turen hvor jeg har slør. Hadde jeg hatt mer av slike forhold, så ville jeg fått mye lengre etapper, forteller Klann på telefon til SEILmagasinet.

Beryktet havstrekk

– 29. mai var det meldt 10 m/s kl. 14 og 13 m/s kl. 16. Jeg skulle seile litt innaskjærs og over ett av landets verste havstrekk - Hustadvika. Beryktet for mye grunt vann, og dermed brytende bølger i mye vind. Jeg regent med å kunne være over Hustadvika før kl. 16, dermed var jeg innenfor min regel. Dessuten ville det være mulig å søke til land selv midt i Hustadvika hvis det skulle bli for ille. Som regel går det jo bra, og det gjorde det denne gangen også.

Venter på mindre vind

Værmeldingen stemte så godt som perfekt. Jeg kom frem til Bud 15.30 i frisk bris, med bare noen kast på liten kuling. Synes ikke jeg pusha grensene mer enn jeg burde, men dette var nær grensen. I morgen er det meldt stiv kuling på morgenen, og avtagende. Det er enklere å forholde seg til - da blir man på land til det løyer, og så kan jeg seile med litt lavere skuldre.

God progresjon

Magne Klann har nå vært underveis i 35 døgn, og har seilt gjennom fem fylker. Den siste uka har han tilbakelagt 220 nautiske mil. Han har ca 350 nautiske mil igjen til Lindesnes.

– Målet var å gjennomføre i løpet av mai, men jeg har muligheter til å bruke dager av juni også. Jeg er min egen herre, og vil tape noen arbeidsdager, men jeg mener det er verdt det på sikt, ellers er jeg redd jeg vil irritere meg i lang tid, forteller Klann. Han mener det er mulig å gjennomføre i løpet av 10 dager, men to uker til, er mer realistisk. 

TÅKE. Klann valgte å seile nær land, da sikten var dårlig.
HAV: Magne Klann krysset åpent havstrekke på økende vind, mer enn komfortabelt.