Norge om babord

Fant en luke mellom kulingene

Magne Klann ligger egentlig værfast, men tok sjansen på bedre forhold med en tidlig start, kanskje starten på siste etappe.

Publisert Sist oppdatert
HALVEIS: Klann har seilt 25 nm av 55 fra Brusand til Lindesnes, og holdt en snittfart på 5,5 knop.
HALVEIS: Klann har seilt 25 nm av 55 fra Brusand til Lindesnes, og holdt en snittfart på 5,5 knop.

I skrivende stund er Magne Klann i ferd med å krysse fylkesgrensen mellom Rogaland og Vest Agder, og holder høy fart i kraftig nordavind. Om han rekker rundt Lindesnes i dag, så blir det hans lengste etappe på turen, og sannsynligvis også blant de tøffeste. Klann seilte ut fra Brusand, helt syd på Jæren klokken 03.30, 12. juni.

Tar en sjanse

I går kveld sendte Magne Klann denne e-posten til SEILmagasinet

– I dag har jeg ligget værfast på Brusand nord for Egersund, og her blåser det stiv kuling fra nord. Sent i kveld skal vinden løye til frisk bris, før den øker igjen utpå dagen torsdag. Nå er tiden kommet til å gå for målstreken. Jeg kommer til å dra herfra i 2-tida i natt. Det blir ingen enkel tur, men det er mulig å komme til land mange steder hvis det blir for tøft. Hvis vinden blir omtrent som meldt burde jeg være ved Lindesnes litt etter lunsj tirsdag. Jeg har gitt meg selv en grense på frisk melding om frisk bris for å gå ut. Da forventer jeg opp til stiv kuling - det kan jeg håndtere. Mer vil jeg helst unngå, derfor går jeg ikke ut hvis det er meldt liten kuling eller mer. Nå er jeg på grensen - inkludert denne marginen. Jeg mener det er forsvarlig, men jeg kommer til å følge utviklingen nøye.

Holder seg langs land

–Jeg har snakket med to lokale seilere som begge mener retningen er ganske gunstig for å få mindre vind helt inne ved land. De pekte på områder med utfordrende strømforhold, men de skal gå greit hvis ikke vinden kommer over liten kuling. Nå vet jeg om dem, og kan vurdere fortløpende.

Holder høy fart

Fra Brusand til Lindesnes er det 55 nautiske mil. På morgenen har Klann seilt rekordfort, men sannynligvis vil ikke snittfarten bli mer enn 5-6 knop. Det vil si at han vil bruke omlag 10 timer på etappen, noe som betyr at han vil være rundt Lindesnes mellom kl 13.00 og 14.00. 

 

VIND: Det blåser kuling ute i Nordsjøen, men litt roligere vind nær kysten.
VIND: Det blåser kuling ute i Nordsjøen, men litt roligere vind nær kysten.