Norge om babord

LINDESNES: Magne Klann har seilt Norge på langs i en liten seiljolle

Magne Klann klarte det

Magne Klann lurte kulingen, og kom seg til Lindesnes før kulingen tar seg opp igjen.

Publisert Sist oppdatert
TØFT: Magne Klann seilte sin lengste og raskeste etappe i dag.

– Det har vært helt rått. Finn  en liten seilbåt, og ta med telt og opplev kysten, oppfordrer Magne Klann etter å ha fått fotfeste på Lindesnes etter en 48 dagers seiltur fra Nordkapp. Men han understreker at det ikke nødvendigvis trenger å være like langt. 

Han mener at turen har inneholdt alt, og har også vært skummel og skremmende.

 Tirsdag 12. juni fant jolleseileren en værvindu mellom kulinger for å seile avsluttende etappe fra Jæren til Lindesnes, som ble turens lengste og raskeste etappe. Klann brukte 10 timer på vel 55 nautiske mil. Om den muligheten ikke hadde åpnet seg, ville han måtte være værfast i to døgn. Nå kan han rekke Master NM i Laser til helgen.

Helt på grensen

– Planen var å seile kl 02.00 i dag, men det var for mørkt, så jeg utsatte en time, forteller Klann på telefon. Det ble en tung dag, og han var redd. Seilasen gikk ute i åpen sjø med to meter høye bølger, og vind  mellom frisk bris og kuling. – Jeg hadde liten lyst å kullseile, men klarte meg uten å gå rundt, forteller Klann som seilte rundt beryktete Lista. 

Tok ingen sjanser

Allerede andre dag holdt Klann seg på land på grunn av uvær. Planen var å seile 35 nautiske mil per døgn, men etter første uka hadde han bare avansert med en snittdistansene på 15. Planen var å bruke hele mai på turen.

– Jeg seiler så langt jeg kommer, men har reservedager i juni, fortalte Klann til SEILmagasinet, og var litt frustrert over dårlig progresjon, men at sikkerheten kom først. 

– Jeg tåler frisk bris, men holder meg på land om det er meldt liten kuling, uttaler Klann.

Det ble enklere etter hvert som han seilte seg sydover, men selv om farten til tider var høy, lå snittfarten stort sett mellom 2-4 knop, så det ble mange timer i jolla.

Klann har stort sette sovet på øde strender.

Fra vinter til sommer

Det var sludd da Magne Klann startet 24. april fra Nordkapp. Etter hvert som han seilte sydover, kom det blader på trærne, og temperaturen steg. På Nord Vestlandet møtte Klann sommeren, som var med ham helt til Rogaland, da lavtrykksystemene var tilbake.

– Vindretningen har stort sett vært rett i mot, eller rett bakfra. Kun ett fåtall dager har jeg hatt slår, som er den mest optimale vindretningen. 

Magne Klann har kommet tettere på kystnaturen enn noen annen. Han har vist et seilferie er mer enn en komfortabel seilbåt med rullemast. Turen til Klann kan inspirere andre til en oplevelsesrik ferie i pakt med naturen. Klann kan bli en pioneer på fremtidens turisme. 

 

OM BABORD: Turen fra Nordkapp har vart i 48 dager, og har vært på over 1000 nautiske mil.
NATUR: Magne Klann har oppdaget en ny form for seiling, og brukt jolle for å oppleve Norge på sitt beste.